Bilar och biltävlingar

När det gäller hur många personer som går och tittar på en specifik sport kommer bilsport på tredjeplats. Detta efter Sveriges största sporter som ishockey och fotboll. Bilsporten är alltså mycket stor i landet och innefattar allt från de folkliga folkrace tävlingarna till de mer professionella STCC-racen. Vilken sorts bil som används är helt beroende på tävlingsformens art. Bland de som utöver bilsporten mest för eget intresse hittas de flesta inom någon av dessa grenar.

Backe

Det finns flera olika sporter där det gäller att ta sig ner för en backe så fort som möjligt, däribland slalom, snowboard och downhill. Men när det gäller bilsport är det vanligare att åka uppför. Många gånger genomförs dessa tävlingar med lastbilar vilket är en uppskattad publiksport.

Crosscart

Många som vill ha lite mer action än vad gocart kan erbjuda börjar köra crosscart. De speciella crosscartbilarna karakteriseras av de stålbågar som skyddar föraren vid krockar eller vid voltning. Crosscart körs på banor som annars används av folkrace eller speedway.

Dragracing

Den mest spektakulära bilsporten är troligtvis dragracing. När dessa korta (402,33m) race ska avgöras brukar publiken strömma till för att se de snabbast accelererande bilarna i Sverige. Dragracing finns i olika kategorier som tex motorcykel, snöskoter, lastbil och personbil. Racet körs alltid av två bilar samtidigt och vinnaren går vidare i en utslagningstävling.

Folkrace

När folkrace en gång växte fram var det just för att skapa ett ”race för folket”. Alla skulle ha råd att vara med och regler sattes upp som på ett effektivt sätt stoppade sporten att bli professionell. Tävlingsformen utövas på en grus- eller asfaltsbana och maxhastigheten är 80km/h. Det som gjort att formen behållit sig folklig är att varje bil måste säljas om en köpare finns på tävlingsdagen. Alla som vill kan lägga ett anbud på vilken bil som helst och är det många som lägger anbud lottas en vinnare ut. Vinnaren får köpa bilen för 6500kr. Detta gör att ingen vill lägga ner för mycket pengar på sin bil eftersom den när som helst kan bli såld för den summan.