Börja köra rally

shutterstock_245901886

För att få börja köra rally behöver man först och främst en licens. En sådan kan ordnas från några av de hundratals svenska motorklubbar som finns i Sverige. Testet innehåller en teorikurs, genomgång av grundläggande regler, säkerhetsinformation samt information om Sveriges organisation för motorsport; Svenska bilsportförbundet. Det innehåller även en hjärt-och lungräddningskurs.

Efter testet ställer man upp i en debuttävling, det vill säga en tävling som tar emot debutanter. Där får man lära sig hur rally fungerar i praktiken. Vid debuttävlingen kör man vanligtvis i en vanlig personbil. Även detta i praktiken är ett race så kör man det som träning och ingen tid tas. Sedan går man en kompletterande kurs där man får veta mer om detaljerade tävlingsregler.

Totalt kostar en licens strax under tusenlappen. Man kan även ta licens som kartläsare, vilken kräver de flesta, men inte alla, delmoment som förarutbildningen innebär. När man har skaffat licensen måste man ju självklart ha en bil att köra i. Det finns även specifika regler för hur en rallybil ska vara uppbyggd. Bland annat ska den ha en säkerhetsbur och minst fyrpunktsbälten. Det första steget för att komma igång med rallykörande är att söka sig till en motorklubb i närheten av ens hemort.