Dragrace och drifting på Isle of Man

Vi har tidigare skrivit kortfattat om vad dragrace är, vilka tävlingsformer som finns och nämnt ett par kända banor här i Sverige. Men reser man utanför vårt avlånga land kan man hitta en hel del platser som gör andra spännande event som kan vara riktigt minnesvärt att få uppleva och kanske även ta del av om man. Ett av dessa är PokerStars Drag racing and drifting.

För sjätte året i rad sponsrar PokerStars ett event på Isle of Man med ett lite annorlunda upplägg. Här kommer man inte bara kunna se professionella förare med dyra bilar i toppklass, detta event är faktiskt öppet till praktiskt taget vem som helst.

Organisationen Manx Drag Racing Association agerar åter igen som värd för eventet och skriver på sin sida att detta är öppet för alla som vill delta, allt man behöver för att vara med är ett fordon, en hjälm och sitt körkort, plus en liten avgift på 45 brittiska pund (ca 600 svenska kronor). Efter dessa få krav är man sedan klar att tävla. I början gäller det bara att komma i mål så snabbt som möjligt utan att tävla mot någon annan än klockan, och skulle man finna sig vara en av de fyra bästa i sin klass kommer man sedan få tävla i eliminationstävlingarna där först i mål går vidare till nästa omgång.

Eventet tar plats på Jurby Motordrome, Isle of Man, den 5:e och 6:e september.

Förra året var det många kraftiga fordon som tog sig över till ön och lämnade sina spår på asfalten. Bland annat som kom en av de bästa professionella motorcykel dragteamen, Warpspeed över till Isle of Man med en samling motorcyklar som klarade av att tillryggalägga dragracingsträckan på sex sekunder, nära 320 kilometer i timmen.

Andra mäktiga fordon som tog sig till förra årets event inkluderade inte bara ett utan två 1950 Ford Popular som klarade av 0-225 kilometer i timmen på 9.5 sekunder. Dessa tävlade i den väldigt populära dragracingklassen Anglia vars stegrande starter vann över publiken.

Det var för två år sedan som man fick bevittna begynnelsen av mer ovanliga fordon byggda för att tävla på dragracesträckan. Man kunde bland annat se Garage Insanity Team när de försökte sätta en världsrekord med snabbaste permobilen, som vid den tiden var 119 kilometer i timmen. Tyvärr så var det problem med hanteringen så världsrekordförsöket blev aldrig av. Förra året var det ett annat team, Anderson Bodyshop från Ballasalla, som provade på samma sak och hade uppnått 172 kilometer i timmen i tester. Detta har jämförts av många med den gamla animerade Hanna-Barbera tv-serien Wacky Races på grund av vilket fantastiskt spektakel det emellanåt var.

Men dessa var inte de enda lustiga fordonen som dök upp i ensemblen, världens snabbaste toalett tog sig också ut på asfalten tillsammans med en riktig version av bilen i den brittiska stop-motion tv-serien Postman Pat, som kallades Postis Per i Sverige.

Samma personer tog även med sig Patvan 2, en dragster i motorcykeldesign, och Patvan 3, en något större version av Postman Pat Van komplett med en 1000 cc V Twin Aparilla-motor, denna kördes dock endast som test under eventet då den fortfarande var under konstruktion. Kanske vi får se den detta år i sin magnifika helhet!

För mer uppdaterade nyheter kring detta event kan man besöka Manx Drag Racing Association på Facebook där de kommer att lägga upp viktig information och uppdateringar. Vi hoppas på att kunna se mer om vilka andra fantastiska fordon som tar sig ut till Isle of Man och tävlar eller bara visar upp sig för allmänheten och hjälper till att göra detta ännu bättre än de tidigare åren, allt är möjligt när man ser uppfinningsrikedomen vi har sett åren innan!