Dragracing

Dragracing är en mycket uppskattad publiksport oavsett om den genomförs lagligt eller inte. I vissa städer har polisen problem med illegala dragracingtävlingar som under en tid stänger av bitar av motorvägar för att kunna genomföra sina tävlingar. De som däremot väljer att tävla legalt gör detta på speciella dragracingbanor. Ibland är de byggda från början för att möta kraven för dragracing medan de i andra fall är ombyggda nedlagda flygplatser som används. Ibland kan även flygplatser som är i bruk användas.

dragracing

Den största tävlingsklassen är bilar och inom denna kategori finns det undergrupper beroende på hur bilarna är byggda. I norr är det även vanligt med dragracing för snöskotrar. Andra fordon som det går att tävla med är lastbilar och motorcyklar.

De mer kända banorna i Sverige ligger i Mantorp (Östergötland), Tierp (Uppland), Malmö och Sundsvall. I Lindesberg hittades en annorlunda lösning. Där byggdes en väg som är bredare än vanligt och med betongmurar istället för klassiskt vägstängsel. Vägen används främst till denna tävlingsform.
Några ställen som använts sina flygfält är Borlänge, Bulltofta, Hagfors, Landskrona och Mora.

När EM i Dragracing genomfördes i Tierp 2011 sökte sig 28.000 åskådare dit för att se de snabbaste bilarna i Europa göra upp första platsen.

Bilklasser

Det finns många olika klassificeringar som gör att bilarna får tävla i olika grupper. Detta är några av olika tävlingsgrupper som finns:

  • Competition – Här tävlar man mot varandra med hjälp av ett handikappsystem. Det underlättar för alla att vara med oavsett storlek eller styrka på bilen.

 

  • Junior Dragster – En möjlighet för barn och ungdomar i Sverige att börja köra dragracing i låg ålder. Miniåldern är 8 år och i dessa fall kan bilen enbart gå 70km/h. Vid 12 års ålder höjs hastighetsbegränsningen till 140km/h.

 

  • Super Street – Istället för att målet ska vara att åka så snabbt som möjligt så handlar detta om att åka så exakt som möjligt. Närmast tiden 10,9 sekunder vinner men den som åker snabbare åker ut. Det finns även varianter där tiden 9,9 eller 8,9sek används.

 

  • Top Fuel Dragster – Den klassen där bilarna går som absolut snabbast. På mindre än 5 sekunder har bilarna tagit sig fram de drygt 400 meterna och går i mål med en hastighet på närmare 500km/h.