Folkrace

Folkrace är en sport som har sitt ursprung i Finland och kom till Sverige på 80-talet. Snabbt blev det en mycket populär sport att både se på och utöva. Den stora fördelen mot andra bilsporter är att det inte är lika dyrt att vara med i ett lopp och att vem som helst kan ställa upp.

folkrace

En sport för alla

För att behålla den folkliga känslan som sporten alltid haft finns vissa regler. Detta gör det nästintill omöjligt at leva på sporten som professionell vilket också är dess mål.

För det första får inte hastigheten gå över 80km/h. För det andra (vilket är det mest avgörande) är att alla bilar måste säljas om en köpare visar sitt intresse. Priset är (2013) 6500kr. Det gäller därmed att inte kosta på sin bil för mycket eftersom det då kan sluta med en förlustaffär om någon vill köpa den efter avslutad tävling. Är det många som visat sitt intresse för bilen blir det lottdragning efter att tävlingsdagen är slut.

För det tredje får aldrig startavgiften övergå 300kr för seniorer (över 18år). För juniorer är summan 200kr (över 15år).

Tävlingen

På grund av reglerna som nämns ovan körs folkrace nästan uteslutande med äldre bilar som körs till de går sönder. Turbo och 4-hjulsdrift är förbjudet.

Biltävlingen genomförs på en inhägnad bana med asfalt eller grusunderlag. Banan är relativt kort vilket gör att man kan se hela loppet om det finns förhöjda läktare på området. Att bilar voltar, kraschar och kör av är mer en regel än ett undantag och något som blivit synonymt med sporten. Målet är att ta sig först i mål men några större prissummor är det knappast tal om.