Förbereda bilen för våren

bil_158928194

Våren är visserligen redan här för många delar av landet, men det finns fortfarande de som inte har gjort några riktiga förändringar sedan snön smälte bort. Dags att gå igenom saker man måste göra och annat som kan vara bra att ta sig en titt på innan våren är igång för fullt.

Det första steget är såklart sommardäcken, man brukar säga att om man inte är säker när detta ska göras så bör man inte byta förrän 31 mars. Nu är även ett bra tillfälle att kolla mönsterdjupet på sommardäcken. Är detta under 3 mm är det dags att skaffa nya, annars löper man större risk för vattenplaning. Byter man däcken själv kan man även passa på att kolla om bromsbeläggen är slitna, då kan det vara tillfälle att byta dessa också.

Nästa sak man bör ta sig en titt på är torkbladen. Gummit i dessa slits med tiden och de blir snabbare sämre under vintern, vilket är varför många köper nya till våren. Detta är något man kan göra i samma veva som sommardäcken, medan man ändå håller på att fixa med bilen.

Andra delar av bilen som slits är slangar och bälten. Det kan vara en bra idé att inspektera dessa och leta efter sprickbildningar. Fångar man dessa problem tidigt kan man undvika en hel del onödiga utgifter på verkstaden.

Något annat alla egentligen borde göra är att rengöra bilen ordentligt. Som många säkert redan vet rekommenderas det numera att göra detta i en tvätthall, eftersom ämnen som olja och tungmetaller riskerar att rinna ut i naturen när man tvättar den hemma. För att göra detta behöver man bara följa dessa sju steg.

När man sedan tar bilen ut på vägarna är det bra att veta att de flesta stenskotten faktiskt händer under våren. Man skyddar sig bäst mot detta genom att helt enkelt hålla ett bra avstånd till bilen framför.