Formel 1

Formel 1 är utan tvekan den mest prestigefyllda och också mest omskrivna och omtalade disciplinen inom bilsporten. F1-cirkusen präglas av snabba bilar, stora budgetar och en hel del glamour.

F1

Det första Formel 1-loppet kördes den 29 mars 1948 på Cicuit de Pau-Ville i franska Pau. Två år senare var det dags för det första världsmästerskapet i Formel 1. 1950 års VM-serie bestod av totalt sju lopp, varav sex i Europa och ett i USA. Redan på den här tiden ingick många av de klassiska loppen i VM-serien som till exempel Storbritanniens Grand Prix på Silverstone, Monacos Grand Prix i Monte Carlo samt Italiens Grand Prix på Monzabanan.

Idag består Formel 1 inte av sju lopp utan av hela 19 stycken lopp på hela fem kontinenter. Förutom de tidigare nämnda körs idag F1-lopp även på platser som Melbourne i Australien, Shanghai i Kina, Singapore, Sao Paulo i Brasilien samt Sotji i Ryssland.

I årets VM deltar totalt elva stall och 22 förare. Några av de mest kända stallen är bland annat italienska Ferrari, tyska Mercedes, österrikiska Red Bull samt brittiska McLaren. För första gången på mycket länge har vi även en svensk förare med i Formel 1-cirkusen, nämligen i form av Marcus Eriksson som tävlar för det malaysiska Caterham-teamet. Hittills har det dock inte gått så bra för vårt svenska hopp som prenumererat på platserna mellan 20 och 22.

Leder VM-serien gör för närvarande tysken Nico Rosberg som kör för Mercedes. Totalt har den 29-årige tysken, som för övrigt är son till den före detta världsmästaren Keke Rosberg, vunnit hela fyra av de elva lopp som körts hittills och varit tvåa i fem. Detta gör att han för närvarande leder VM-serien med elva poäng före britten Lewis Hamilton, vilken dock har fler segrar, nämligen hela fem stycken. På tredje plats i VM-serien hittar vi för närvarande australiensaren Daniel Ricciardo som vunnit två lopp hittills i år.