Lastbilsrally

Lastbilsrally kanske inte är något som särskilt många är bekanta med, men det finns flera stora tävlingar med en eller flera lastbilsklasser.

Lastbilsrally körs med både vanliga och specialtillverkade lastbilar. Bland annat ingår det två lastbilsklasser i världens kanske mest kända rallytävling, Dakarrallyt.

Dakarrallyt

Köp en begagnad lastbil

Om du är intresserad av att börja köra är en begagnad lastbil ett bra alternativ. Oavsett om du har tänkt ha lastbilen till att köra rally med eller i yrket är det viktigt att kvaliteten är bra. DAF är en lastbilstillverkare som erbjuder många olika lastbilar, och bra sådana också. Som ett bevis på det kan nämnas att de har vunnit Dakarrallyt en gång. Du kan bland annat se exempel på rallylastbilar på YouTube.

Veteranlastbilar

Det finns många som är intresserade av riktigt gamla lastbilar och de har en viss charm som gör att fantaster bevarar dem. En sajt som inriktar sig på veteranlastbilar är Veteranlastbilar.se. Där finns det både bilder från bland annat lastbilsrallyn, länkar till fler lastbilssidor och en mängd annat. Det brukar också finns ett flertal lastbilsträffar som sker under året i Sverige. Det är enkelt att Googla fram och på dessa träffar kan få umgås med andra fantaster och dela kunskap med varandra. Det kan också vara ett bra startskott för dig som funderar på att köpa en veteranlastbil.

Världens tuffaste rallytävling

Dakarrallyt har fått sitt namn från att det vid starten 1978 gick mellan Paris i Frankrike och Dakar i Senegal. På grund av att det under en längre tid har varit oroligheter i Afrika körs dock rallytävlingen numera i Sydamerika. Det är en två veckor lång utmaning för de tävlande och bara ett fåtal tar sig i mål. Lastbilarna tävlar i två olika klasser. T5 är de servicelastbilar som följer efter övriga tävlande. Den andra klassen, T4, är de som tävlar på ”riktigt” och den är uppdelad i ytterligare två klasser. T4.1 är lastbilar som nästan helt är i originalutförande medan T4.2 är modifierade lastbilar.

Du tävlar inte bara mot andra lastbilar, i princip alla motordrivna fordon är välkomna att delta, men de tävlar så klart inte mot varandra. Eftersom det är en sådan tuff resa finns det också med ett gäng extra lastbilar som endast är support. De har första hjälpen-kit och har också ett gäng reservdelar till de flesta fordon. Om lastbilen går sönder mitt i ingenstans finns det hjälp att få och i värsta fall kan man åka med supportlastbilen till nästa depå, i fall lastbilen inte går att laga.