Svenska Rallyt

Svenska Rallyt är idag en internationellt känd rallydeltävling i Rally VM. Den stora VM-tävlingen avgörs på banor över hela världen (13 stycken) vilket gör att förarna sätts på prov på allt från torra relativt enkla grusvägar till de mer snirkliga och hala vintervägarna som Svenska Rallyt erbjuder.

Eftersom många förare har svårt att genomföra många träningspass med dessa förhållanden är det främst personer från norden som vunnit denna deltävling. Mellan 1965-2013 har enbart två personer som inte är bosatt i norden vunnit tävlingen. Detta skedde när franska Sebasitien Loeb tog sig runt på snabbast tid år 2004 samt 2013 när ännu en fransman stod som segrare dvs Sebastien Ogier.

rally

Svenska Rallyt är en av de större motorevenemang som anordnas i Sverige. År 2013 slogs publikrekordet då över 20.000personer hade sökt sig till Karlstad (under två dagar) för att vara med i folkfesten och uppleva spänningen. Därtill var det tusentals som sökt sig till någon av de andra specialsträckorna eller följde rallyt via olika sociala medier.

Svenska Rallyt går internationellt under namnet Rally Sweden sedan 2010 men i Sverige säger de flesta fortfarande Svenska Rallyt. Tävlingen har sitt ursprung i midnattssolsloppet som startade 1950 och genomfördes på sommaren. Men 15 år senare byttes namnet till Svenska Rallyt och sedan dess har det genomförts på vintern.

De senast 20 åren har rallyt ingått i VM 19 tillfällen. Av dessa har 13 lopp finska segrare, 3 svenska, 1 norsk, och två franska.