Vägen till bil

drivers license

Att ha körkort och bil kan kännas otroligt befriande, men vägen till bilen kan kännas lång. Här går vi igenom några väsentliga steg för att guida dig ut på vägen.

Inför körkortet

För att få köra personbil på allmän väg i Sverige så krävs att man har ett körkort med behörighet B. Körkortet utfärdas av Trafikverket och för att få ett körkort så genomgår man ett teoretiskt och ett praktiskt prov.

Tanken med det teoretiska provet är att man ska visa att man känner till trafikreglerna, och i det praktiska provet ska man uppvisa att man klarar av att tillämpa gällande trafikregler och framföra sitt fordon på ett trafiksäkert sätt.

För att lära sig att köra bil så krävs en hel del träning. Man kan välja att övningsköra antingen privat eller hos en trafikskola. Båda alternativen har sina för- och nackdelar, där trafikskolans fördel är kvalitén på utbildningen och nackdel är kostnaden. Det privata alternativet blir betydligt billigare, men risken är att man lär sig grunderna fel eller går miste om väsentlig kunskap. Det absolut bästa, om man har möjlighet, är att kombinera. Genom att ta körlektioner vid körskola för att sedan öva på det man gått igenom med privat handledare så kan man uppnå en bra kompromiss.

För att börja övningsköra behöver man ha fyllt 16 år samt införskaffa ett giltigt körkortstillstånd. Om man ska köra privat så måste handledaren vara godkänd av Transportstyrelsen. Vid övningskörning så ska en övningskörningsskylt sitta synligt på bilen. För mer information om körkort och bilkurser kan du besöka http://fordonskurser.se.

Att tänka på vid bilköp

Man kan få körkortet utfärdat tidigast den dagen man fyller 18 år och då man tagit körkortet kan det bli intressant att skaffa sig en bil. Innan man köper sin bil bör man tänka igenom hur bilen kommer användas till vardags. Om man endast vid undantagstillfällen behöver jättestort lastutrymme eller många passagerarsäten så kanske det räcker att köpa en mindre bil, och hyra något större då det är nödvändigt. Se till så att du får provköra bilen innan du köper den, och känn efter om ljudnivå, körställning, motor och lastutrymmet passar dig och dina behov.

Löpande bilkostnader

Man måste betala fordonsskatt för sin bil, med några undantag. Om bilen är äldre än 30 år är den skattebefriad. Även vissa nya miljöbilar är skattebefriade under de första 5 åren från modellåret, om de uppfyller speciella miljökrav.

En annan obligatorisk kostnad som tillkommer är trafikförsäkring. Trafikförsäkringen täcker personskador och skador på annans egendom, men egna kostnader står man för själv. Vill man ha ytterligare skydd så kan man lägga till en halv- eller helförsäkring.

Glöm inte att överväga kostnaden för drivmedel och service i beräkningarna inför bilköpet.